Traditioner er noget underligt noget! På alle andre punkter i vores tilværelse tilskyndes man til at være omstillingsparat, nytænkende, bryde med normerne, være innovativ og andre tillægsord i samme genre. Men når det kommer til jul og andre højtider, så er traditionerne så fastforankrede, at det ligefrem kan provokere folk, hvis man stiller spørgsmålstegn ved det eksisterende.
Til jul skal alt være, som det plejer! Men hvorfor egentlig? Vi lever i en opbrudstid, hvor alt lige fra familiestrukturer til folkeskolen ændrer karakter, så måske det er på tide at se på, om der er andre juletraditioner, der kunne være interessante. Vi har taget fat i en række utraditionelle juletraditioner, som du kan finde inspiration i til at komme på din helt egen:
Julemaden
Den traditionelle julemad består af and, flæskesteg, rødkål, brune kartofler, brun sovs, julekager og ris a la mande. Derudover følger der en stime af grønlangkål, skinke og medisterpølse i kølvandet på november og decembers julefrokoster. Der er ikke noget at sige til, at vi restituerer resten af året, når både november og december står på traditionel julemad en masse. Og juleaftenen, som ellers skulle være kulminationen på hele den glade juletid, kan hurtig blive svært at tygge sig igennem, fordi man simpelthen er stoppet til randen af julemad.
Der er en grund til, at fitnesscentrene har guldrandede tider i januar – den fede mad i enorme mængder sætter sig nemlig på sidebenene. Derudover prøver flere og flere kræfter med vegetarlivsstilen, og her kommer man lidt til kort i november og december, for hvad skal man ellers ty til, hvis man er blevet træt af rødkål eller grønlangkål med kartofler og brun sovs?
Du kan sagtens nytænke gamle klassikere som rødkål og grønlangkål, for i dag er begge dele blevet yderst populære i deres rå form. Her kan man lave en frisk salat bestående af grønlangkål med tomater, avokado, rødløg, æble og ristede græskar- og solsikkekerner på toppen, eller hvad med en salat bestående af snittet rødkål, appelsiner, granatæblekerner, ristede mandler og en dressing bestående af honning, citron og olie? Hertil kan der serveres andebryst eller andelår. På de måde er der stadigvæk jul over menuen, men den kommer i en noget lettere og mere kaloriefattig udgave.
At holde jul i varmen
De fleste rynker på næsen af folk, der rejser mod varme himmelstrøg, når julen står for døren, men stadigvæk flere danskere benytter højtiden til at få en veltrængt ferie sydpå. Og det giver mening! Det er sjældent, at vi alligevel har hvid jul i Danmark, i stedet er den grå og regnfuld. Derudover er fordelen også, at man er fri for hele julegaveræset, da man alligevel ikke kan have mange julegaver med i kufferten, og ikke skal holde jul med den udvidede familie. Og juleforberedelserne og julegaveshoppingen løber omkostningsmæssigt hurtigt op – en udgiftspost som i stedet sagtens kan dække en omgang flybilletter til den nærmeste familie.
At nøjes med én gave
Vi lever i et land med overflod, og det er som om, at gavegivningen omkring juletid er skruet op på et urealistisk højt niveau. Oprindelig var julegaver ikke en del af juletraditionen. Det var juletræet for den sags skyld heller ikke – i hvert fald ikke, hvis man kom fra landet. På et tidspunkt i 1800-tallet kom juletræet ind i de borgerlige hjem, og der blev hængt små fornuftige gaver på træet, men de var ikke pakket ind og var nærmere et symbol på, at det var Jesus’ fødselsdag. Siden da er gaverne blevet større, blevet pakket ind og blot vokset i antal. I dag virker julegavegivningen som en af de vigtigste punkter på juleaftenen. Og det er måske den ”post”, som flest stresser over op til jul, både i forhold til at få dem alle købt, men også i forhold til at få råd til dem. Forbruget er skruet helt i vejret, og mange familier føler, at de ikke har råd til at give den jul til deres børn, som der efterhånden er lagt op til.
I takt med at mange forbrugere er begyndt at vende ryggen til hele forbrugerfesten, ser man også, at folk forsøger at komme udover julegavegivningen som højdepunktet ved juleaftenen. For juleaftenen bør handle om alt muligt andet – om at hygge sig med sine nære og kære og at fejre Jesus’ fødselsdag med god mad og nærvær. Det kan man sagtens gøres uden gaver eller med kun en enkel. Folk beklager sig ofte over, at man ikke har tid til at købe en personlig julegave, fordi der skal nås så mange på listen. I stedet for tyer man til den bestillingsseddel, som julegavelisten efterhånden er blevet til.
Så hvad siger du? Kunne du forestille dig at redefinere dine juletraditioner, så de passer bedre til dine ønsker?