Mørbradgryde er sædvanligvis en ret der kan serveres både som en hverdagsret eller til når der kommer gæster. Der findes et utal af opskrifter på mørbradgryde. Fælles for dem alle er vel næsten kun at der er mørbrad i.
Foto af: Robb1e via Compfight cc
Fra hvilket dyr mørbraden skal komme er der ikke nogen regler for, men det mest almindelige er nok at man bruger svinemørbrad. Alle firbenede dyr vi spiser, har en mørbrad. Det er et stykke kød der sidder på indersiden af rygsøjlen. Mørbraden kan tilberedes hel, skåret til bøffer eller skåret i større eller mindre tern. Den skal ikke stege for længe, for så bliver den tør. Kødet er lidt mildere i smagen end de øvrige udskæringer fra dyret fordi der er meget lidt fedt i det.
Mørbradgryde med muligheder
Men nok om den lækre udskæring med de mange muligheder og tilbage til mørbradgryden og dens mange muligheder. Der findes klassisk mørbradgryde, orientalsk mørbradgryde, mørbradgryde med øl, krydret mørbradgryde, fedtfattig mørbradgryde, lowcarb mørbradgryde og mange, mange flere varianter. Du kan finde masser af gode opskrifter på mørbradgryde på nettet, bl.a. her.
Men du finder ikke mange opskrifter på en julemørbradgryde – om nogen overhovedet. Det vil vi nu råde bod på – det her er jo trods alt en juleside – så vi har dækket fint op til julemørbradgryde og har lavet vores helt egen, smagfulde julemørbradgryde.
Julemørbradgryde
Hvad skal en mørbradgryde i julens tegn så indeholde? Kanel, naturligvis og mange andre lækre juleingredienser. Det varer ca. 25-30 minutter at tilberede denne lækre ret.
Ingredienser til julens mørbradgryde til fire julesnuder
- 500 g svinemørbrad
- Smør til stegning
- 1 løg
- 2½ dl nisseøl – mørkt hvidtøl
- 1 spsk. fond
- 1 tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. stødt kanel
- ½ dl rosiner
- ¼ l piskefløde
- 4 æbler
- 200 g champignoner
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skær mørbraden i tykke skiver.
- Drys skiverne med salt og peber.
- Steg dem – evt. nogle stykker ad gangen – i smørret.
- Tag kødet op.
- Skær løget i ringe, og steg dem i smørret.
- Kom øl, fond, krydderier og rosiner ved, og lad det reducere til det halve.
- Del æblerne i kvarter, og fjern kernehuset.
- Kom æbler og kød i gryden, og lad det simre i 5 minutter.
- Skær champignoner i skiver, og svits dem på en tør pande til de er brune. Drys med lidt salt.
- Vend champignoner og fløde i gryden, kog op, og smag til med salt og peber.
Du kan servere julemørbradgryden med kogte kartofler og mangochutney. Du kan naturligvis også servere ris til, men det er bare ikke rigtig julemad. Og så en kold julebajer til eller hvis det skal være rigtig fint en ung rioja (rødvin).
Det er måske ikke lige den ret du skal bytte julestegen ud med på selveste juleaften, i hvert fald ikke hvis din familie er meget traditionsbunden, men det kunne sagtens gå hen at blive en ny tradition i løbet af december – nøjagtig som at man skal have risengrød, grønlangkål, julefrikadeller, æbleflæsk og måske sylte og finker i løbet af december måned.
Velbekomme og god jul!