Der er intet værre end et tørt juletræ. Ikke nok med at det er brandfarligt, de tørre nåle falder også lettere af træet og skaber et værre griseri. Læs her hvordan du holder juletræet frisk og flot lige til det skal ud igen.
Sådan ser du om juletræet er friskt
Det er vigtig at du sikrer dig, at juletræet er frisk fældet. Desværre er det ofte sådan, at juletræerne bliver fældet i perioden fra sidst i oktober til starten af november. Derfor er risikoen høj for, at det er et ”gammelt” juletræ, du køber, hvis du handler juletræ på de traditionelle steder som stadepladser og i byggemarkeder.
For at sikre dig, at træet er helt frisk, skal du kigge på stammen, der hvor juletræet er afskåret. Er snittet helt tør eller trækker der harpiks ud? Hvis der gør, er juletræet fældet for ganske nyligt.
Du kan også køre dine fingre gennem grenene og tjekke om juletræet taber nåle. Ofte vil juletræet tabe nåle, hvis det ikke har fået vand i en længere periode.
Hvis du vil være sikker på at få et frisk juletræ, kan du i stedet købe juletræet via Treemy.dk eller en af de andre steder på nettet, der sælger juletræer på nettet.
Opbevar træet køligt og sørg for rigeligt med vand
Det er vigtigt at passe godt på juletræet efter det er fældet. Juletræet er stadig levende, og derfor har det behov for vand og ikke for meget varme. Det skal kort sagt opbevares på samme måde som en plukket blomst.
Har du mulighed for det, bør du derfor opbevare juletræet udenfor. Enten på en altan eller i en garage. Så bliver juletræer opbevaret køligt, uden at det samtidig bliver udsat for direkte frost. Endnu bedre er det, hvis du kan sætte det i en spand med vand. Så har juletræet mulighed for at optage væske og tørrer ikke ud.
Hvornår skal du tage juletræet indenfor?
Det mest optimale er at vente med at tage juletræet ind til 2 dage før juleaften. Juletræerne er ofte emballeret i et net, der bøjer træets grene op lags stammen. Det tager ca. 24-48 timer for disse gerne at rette sig helt ud, når juletræet først er pakket ud af nettet. Du kan også rette grenene ud selv. Pres forsigtigt hver enkelt gren nedad med flad hånd, til grenen sidder som den skal. Eventuelt skal du gentage det et par gange, indtil grenen sidder helt perfekt.
Dit juletræ har brug for vand
Når træet er kommet indenfor, er det vigtigere end nogensinde, at du sørger for at den fortsat får vand nok. Derfor anbefaler vi, at du anvender en juletræsfod, hvor der er plads til, at du kan vande træet. Juletræet kan drikke op til 1 liter vand i døgnet, så du er nødt til at efterfylde foden med vand rimelig tit. Hvor ofte kommer an på hvor meget vand, juletræsfoden kan rumme.
Stil juletræet køligt
Vi anbefaler, at du placerer juletræet så langt væk fra varmekilder som muligt og f.eks. ikke sætter det lige op af brandeovne og radiatorer. Strålevarme udtørrer dit juletræ. Det samme er tilfældet, hvis du placerer juletræet foran store, sydvendte vinduespartier.
Dit juletræ bløder
Når et juletræ er blevet fældet, er det stadig levende, og ligesom når vi skærer os på en kniv, så bløder det. Efter noget tid vil blodet størkne og lukke såret. Det samme gør juletræet, for her trænger harpiks ud af de fine porer, så hullet bliver lukket. Harpiksen fungerer med andre ord som et plaster.
Men når harpiksen lukker stammen i bunden, kan træet ikke optage vand længere. Derfor anbefaler vi, at du tjekker bunden af stammen en gang om ugen, for at se om der fortsat trækker harpiks ud fra juletræet. Så længe der gør det, kan træet optage vand og holde sig frisk.
Når der ikke længere trækker harpiks ud af stammen, kan du skære en skive af stammen forneden på juletræet, så de fine porrer åbnes igen. Så kan juletræet suge vand op igen.
Derved kan du holde træet friskt længere og undgår nåledrys og forøget brandfare.
Opsummering
Den lille tjekliste:
- Køb juletræet så friskt som muligt. Tjek bunden af stammen for harpiks-udtræk.
- Sørg for, at juletræet har vand
- Sørg for, at juletræet står så køligt som muligt