Det er hyggeligt at gå igennem gaderne og se stearinlys og små lamper brænde inde bag vinduerne, hvor familierne er i gang med deres travle eller måske hyggelige gøremål. Men det er altså også hyggeligt, når folk har lyskæder, der pynter busken, grantræet eller flagstangen.
Der er noget ekstraordinært ved lyskæder. Hvis du kigger dig omkring, kan du også se, at mange folk tænder dem lige fra først i november og til langt ind i det nye år. Det kan man jo mene om, hvad man vil. Men vi higer alle efter lyset i denne mørke tid.
Der er forskel på lyskæder
Nu behøver der jo ikke gå ”Fars Fede Juleferie” i den.
Men skulle du nu også have fået lyst til at hænge lyskæder på din busk eller dit stakit, skal du være opmærksom på, at der er forskel på lyskæder til udendørs brug og lyskæder til indendørs brug.
Lyskæder til udendørs brug skal selvsagt være mere vejrbestandige, end dem du har indendørs.
Anden udendørs julebelysning
Synes du lyskæder er blevet for meget hvermandseje, så kan du jo vælge at pynte din have med f.eks. et smukt, glimtende metaljuletræ.
Eller du kan købe ”levende” LED-vokslys, der er meget livagtige, men som er lys, der lyser på batteri, og hvor vægen er en LED-pære.
Elforbruget
I gennemsnit bruger en lyskæde ca. otte watt i timen. De nyere kæder har en effekt, der ligger nede på 2,5-5 watt, mens en LED-lyskæde kun bruger en enkelt watt. Så LED-kæderne er helt klart de billigste i forbrug.
Hvis din lyskæde bruger otte watt, og du har den tændt fra kl. 15 til 9 hver dag i hele december måned, vil det koste dig ca. ni kroner – afhængig af hvor i landet du bor.
Bruger din lyskæde kun én watt vil prisen selv sagt blive godt og vel en krone. Så kan man måske mene ”Herre Gud, det er sølle otte kroner, man sparer”. Det er korrekt – for HVER kæde! Så det kan godt betale sig at investere i LED-lyskæder i stedet for de billigere kæder, hvis du skal have flere lyskæder rundt omkring – ude som inde.